Mármint izé... a fan-eket! Ismét hoztunk nektek közel egy órányi hírt a szokásos stílusunkban.

Van itt minden, szenzációhajhász címektől kezdve slowpoke ruhatervezőkig. Jön a kihagyhatatlan Google-MS-Apple hármas és egy béna Creative Director. Sőt, Google pornó mind hardver, mind tartalom tekintetében.

Az epizódban elhangzott hírek, linkek:

És ami kimaradt:

A podcast meghallgató mp3-ban, feliratkozhattok rá RSS Feeden keresztül és persze az iTunes-on is.

« Előző adás

Intrónk a Baud of Passion.

Vártam egy kicsit a cikkírással, hogy leírásokat, véleményeket olvashassak az új jövevénnyel kapcsolatban. Íme pár hozzászólásom a telefonhoz. A sajtóközleményt a végén találod.

HTC One_B&W.jpg

Amit a címben is kiemeltem: a HTC bejelentése szerint itthon mindhárom szolgáltatónál kapható lesz az új HTC One. Kérdés, hogy mennyiért, de mindenképp jó hír, hogy nem csak egy szolgáltató joga lesz a telefont árulni, talán így egy kicsit jobb árazás is elérhető. Ha LTE változat jön be hozzánk, akkor pedig a T-Mobile LTE hálózatát is ki tudja majd használni a büszke tulajdonos. (HTC bejelentés)

Ha már itthonról van szó, kellemes meglepetés ért, amikor a HTC hazai oldalát megnéztem, a kezdőlapot itthon is egyből az új családtagnak szentelték. (A Nokia hazai oldala ilyen tekintetben például sokáig lemaradásban volt.) Nézzétek meg, tényleg szép lett az oldal.

Menjünk végig a telefonon úgy, ahogy szoktam: össze-vissza. Elég nagy kijelzőt kapott, még nagyobb felbontással. Azaz izé, ilyet nem lehet mondani, nem ugyanaz a mértékegység. Mindegy. 4,7 hüvelykes kijelző fullHD felbontással, azaz 468ppi. Retina, helló, mi? Nem vagyok a batár nagy telefonok híve, de ez szépen mutat a specifikációk között, na.

Ha már előlap, akkor muszáj egyből rámutatnom egy – szerintem – ordas nagy baromságra: a HTC logót nem tudták (dehogynem tudták volna, nem akarták) más helyre rakni, így szépen lenyeltek egy kapacitív gombot, konkrétan az multitask gombot és a logót a vissza és a home gomb közé oktrojálták. Jaj. Hogy néz ez ki? Ráadásul funkciója nincs, csak úgy díszeleg. A multitask választót a házikó kétszer megnyomása hozza elő, a menü gombot pedig a vissza gomb hosszú nyomására lehet meghívni. A házikó hosszú nyomása pedig a Google  keresőjét nyitja meg, nem pedig a Google Now-t. HTC, most komolyan?! Mi lenne, ha megnéznék, hogy a Google merre tart, és nem homlokegyenest mennének neki?

No de nézzünk a kijelző fölé és a retardált gombsor alá! Két hangszóró rejlik meg. Vagy várjunk, nem rejlik, ugyanis két hatalmas felfúrt terület van a telefonon. A fém furatokat eddig is szerettem a HTC telefonokon, attól eltekintve, hogy a rövidebb hajú embereknél néha elvégzi a kopasztást, nagyszerűen néz ki. Hangzás terén pedig a Beats beolvasztása után nem hiszem, hogy probléma lenne. Sőt, végre meg merték lépni azt a hihetetlenül nehéz és szívet dobogtatóan bátor tettet, hogy a hangszórót nem az asztal, hanem a felhasználó felé irányították. Említettem már, hogy kettőt is? 2013, sztereo. Köszönjük! (Még mindig morcos vagyok a gombok miatt.)


HTC One_Unibody_White.jpg

Amivel még le tud venni a HTC a lábamról, az a telefon fogása. A HTC One széria ezen tulajdonságairól áradoztam már anno egy sort. Nagyon, nagyon szeretem az oldalak esetén, ha a hátlap egy kicsit szélesebb, mint az előlap, mert ha az ember rámarkol a telefonra, akkor az nem kirepül a kezéből, hanem beleszorul.  Úgy néz ki, hogy az új családtag is örökölt valamit ebből. Igaz, a fényképeken nem látszik annyira, de én úgy látom, hogy nem ment el teljesen a formatervezőknek az eszük és megtartották a jó tulajdonságok egyikét. Vagy csak beleképzelek dolgokat a képekbe? Emellett az egész hátlap egy unibody fém ház, ami már a One V esetén is nagyon bejött. (Várjunk csak, volt valami a gombokkal...)

Odafönn bekapcs gomb, zajszűrő (illetve sztereo videókhoz) mikrofon. Köszönöm! oldalt hangerőszabályzók, lent pedig asszimetrikusan a mikrofon és mellette a mikroUSB töltő. Igazán bedobhattak volna egy USB 3.0 újítást, bár szerencsétlen csatlakozó nagyon ronda... Emellett még a microSIM tálca bontja meg a bal oldalt. Mindegy, erről ennyit, nagyon nem lehet mit mondani.

Hiányoznak a telefon hátáról a kis fém pin-ek, de ezek nélkül is tudok élni, bár dokkolni így nehezebben lehet. Hiányzik ugyanis a vezeték nélküli töltés lehetősége is. Legalábbis én erre nem találtam rá utalást. NFC bizonyos modellekben (szolgáltatófüggő) lehet, hogy lesz, de ez nem. Mondjuk ki dokkolja rendszeresen a telefonját?

A hátlap, mint mondtam, unibody, ezt csak pár helyen bontja megy vágás, gondolom azért, hogy a fizikai folyamatok (hőtágulás, ütődés, antennaként üzemelés) ne okozzanak gondot. Problémát csak ott látok, hogy az előlap széltől szélig üveg, ami védő rétegek hiányában nagyszerűen fog majd törni a betonnal való találkozás során. Ha meg nem, akkor a fém fog deformálódni, rendesen. Rossz belegondolni.

Ezen a hátlapon bújik meg amúgy a kamera és a vaku. Egy titkolt tulajdonsága van a kamerának, mégpedig az, hogy csak 4 megapixeles képeket tud majd készíteni. A HTC népnevelésbe fog kezdeni és megpróbálja megmagyarázni az embereknek, hogy attól még, hogy a telefon 20 megapixeles képeket tud készíteni, nem biztos, hogy annak a minősége jó is lesz. Azért ilyen kicsi a felbontása ugyanis az új One-nak, mert a BSI érzékelő nagyobb "pixeleket" használ, amik így több fotont tudnak elkapni. Khmm, ez azt jelenti, hogy kevesebb fényben is jobb minőségű képeket tud lőni. Nem lesz egyszerű ezt elmagyarázniuk.

HTC One_3V_White.jpg

A 4 megapixel szerintem egy kicsit kevés lesz ahhoz, hogy meggyőzze az embereket, de meglátjuk, hogy milyen tesztképek jelennek meg majd a következő napokban. Egy 6-8 megapixeles, szép képeket készítő kamerának jobban örültem volna. Ettől függetlenül mind az előlapi, mind a hátlapi kamera széles látószögű és fullHD videót tud felvenni. Sőt, a hátsó kamera több tengelyű optikai képstabilizátorral rendelkezik. Ezt még lehet tetézni, nem csak a Sony Xperia Z, a HTC One is tud HDR-ben videót felvenni. Kíváncsi vagyok.

Akksi! Egy ekkora telefonnál nem lehet elmenni szó nélkül az akksi mellett. 2300 mAh akkumulátor táplálja majd a gépszörnyet, ami remélhetőleg az új Snapdragon 600 miatt elég lesz egy napra is. Kérdéses, hogy a nem AMOLED kijelző mennyire fogja harapdálni azt a kezet, ami enni ad neki.

Mielőtt kihagyom: tárhely. Nem bővíthető a telefon, ne is akard az unibody-t feszegetni. De sebaj, a telefon 32 vagy 64 gigás változatokban jön majd, ami remélhetőleg elég lesz. Ha nem, akkor a Sense részeként két éven keresztül plusz 25 gigányi Dropbox tárhely is jár majd. Memóriából két gigányi rejlik a fém falak között, úgyhogy nagyon ajánlom a HTC-nek, hogy másfél-két évig frissítse rendszeresen a telefont, mert csúnya dolog lenne az új családtagot is magára hagyni.

Szoftveresen is feljesztettek, a One-on futó Android Jelly Bean és a fölé mázolt Sense 5 teszi a dolgát. A Sense-et visszafogták grafikailag, ami nem baj. Jött még BlinkFeed, ami összekapcsolja a közösségi fiókjaidat a kezdőlapoddal. illetve Zoé is az ajtóban toporog, de inkább hagyjuk ezeket, majd gyakorlatban lenyűgözhetnek, de nem mondom azt, hogy ezeket én a mindennapokban használnám.

Egyelőre ennyi, a bővítés, javítás jogát fenntartom. Neked hogy tetszik az új HTC One?

Sajtóközlemény a tovább után.

kevin_bacon.jpg

A legtöbben ismerjük a 6 kézfogás elméletét, a mozi (és sorozat-) rajongók a Bacon-számot. Barabási Albert-László két napja publikálta a Philosophical Transactions of the Royal Society-n azt a felfedezését, miszerint bármely két tetszőleges weboldal egymástól maximum 19 klikkre található.

Felfedezése szerint nagyjából 1 trillió web dokumentum (weboldalak, képek, videók stb) nagy része rosszul linkelt, maximum néhány másik weboldallal kapcsolódik csak. Ezzel szemben a keresőmotorok és aggregátorok az internet "Kevin Bacon"-jei és kapcsolópontokként szolgálnak arra, hogy bármely oldalról bármelyik másik oldalra eljussunk 19 lépésben.

Munkájának érdekessége, hogy teljesen mindegy, hogy mekkorára nő a web, ugyanez a 19 lépés vagy kevesebb lesz rá igaz.

A felfedezés biztonsági kérdéseket is felvet: amennyiben ezeket a létszükségletű kapcsolóelemeket (keresőmotorok, aggregátorok) kivesszük az egyenletből, úgy a net több része között megszakad mindennemű kapcsolat.

A magyar kapcsolat:

  • A 6 kézfogás (6 lépés) elmélete Karinthy Frigyes 1929-es Láncszemek című novellájában bukkan fel először. Az ötlet Karinthy megsejtéséből indult. Úgy gondolta, hogy a láncban a növekedésével párhuzamosan az ismerősök száma exponenciálisan növekszik, így elegendő néhány kapcsolat, hogy az ismerősök köre kiadja az egész emberiséget.
  • Az Erdős-szám egy nemnegatív egész, amely azt mutatja, hogy az adott tudós publikálást tekintve milyen messze van Erdős Páltól. Ennek az elméletnek a hollywood-i színészekre vonatkoztatott értéke a Bacon-szám.
  • Barabási Albert-László fizikus, hálózat kutató, a Magyar Tudományos Akadémia külső tagja, a "Behálózva - a hálózatok tudománya" könyv szerzője.

via Smithsonian

Nyomtatott burger után hétköznapibb felszólítással indított a figyelmemet felkeltő cikk. Nyomtass magadnak Game of Thrones telefon dokkolót. Csak így. Semmi cifrázás, mert ugye, nem kell az? Szerencsétlen Android felhasználóknak nincs igazán jó designos dokkoló, itt van a tervrajz, ha kell, szélesítsd ki a Note 2-höz, és gyerünk vele a gyárba!

Persze mondom én mindig, hogy ugorj be a szomszédos "3d nyomtató boltba", meg van is ilyen, de még a "csináld magad" verzió is százezer forint fölött van és – tapasztalatból mondom  nem is olyan egyszerű összerakni.

Ehhez képest meg itt felszólító módban írnak, mintha pont olyan hétköznapi dolog lenne, mint a generált soduku hálót kinyomtatni a cégnél, de legalábbis az lenne a normális, ha a mosógép és a szárító mellett, a mosogatógép fölött ott lenne a nyomtató is. Mármint a 3D nyomtató, természetesen. Meg a 15 különféle színű spulni.

Persze nem mindenkit hívnak Rajesh Koothrappali-nak, hogy action figurák nyomtatására vegyen magának egy ilyen ketyerét, de az ehhez hasonló ötletek nyomán újra eszembe jut a régi gondolatom, hogy a jövőben nem megyünk a gombért a boltba, hanem vagy CAD-ben generálunk egyet, vagy pedig megvesszük a gomb tervrajzát és otthon legyártjuk.

Aztán jönnek az összetettebb kütyük, netán a replikátorok (most épp a Stargate-es önreprodukáló robotokra gondolok), a teánkról már nem is beszélve.

Azért nem Tea, Earl Grey, Hot (Captain Picard), vagy New York Cheese Cake (Seven of Nine) mert ezt hamarabb dobta ki a Youtube a "Star Trek replicator" keresésre.

via Geek.com

Az apróbb iTunes és FeedBurner hibáktól eltekintve újra itt vagyunk, az elmúlt hetek érdekesebb történéseivel. Ugyan néha leterített minket a láz, de ez nem akadályozott meg az új rész felvételében.

Visszatérve a gyökereinkhez megint lesz itt szó mindenféléről: jelszavaink minősége, a kihagyhatatlan hármas: Apple-Google-Microsoft, természetesen az Apple levédéseivel. Emellett van itt még Twitter és keletre is megyünk.

Az epizódban elhangzó témák:

  • Jelszavak, jelszavak mindenhol!
  • Alapvető jog az internethez? A finnek, franciák és németek szerint már igen!
    • Nincs internet? Fizet a szolgáltató! (Engadget)
    • Az internethez való alapvető jogunk add meg nekünk ma! (The Verge)
  • Hol használod a Facebookot? (The Verge)
  • A Microsoft hol könyörög, hol beszól:
    • Google-Microsoft egyezség a Windows Phone használok javára! (Engadget)
    • Steve Ballmer: elefánt a porcelánboltban (Engadget)
  • Levédett enteriőr: az Apple megint kitalált valamit! (Gizmodo)
  • Rasszisták ellen megy a Twitter, de nem önszántából (The Verge)
  • Minden nyelvnek saját programnyelvet! (?) (The Verge)

A podcast meghallgató mp3-ban, feliratkozhattok rá RSS Feeden keresztül és persze az iTunes-on is.

Korábbi adások

Intrónk a Baud of Passion.

Ide hirdetést tehetnénk, de nem teszünk, mert jófejek vagyunk.

rólunk

Mindenről írunk, amiben áram folyik.
Vagy nem.

Ötleted, véleményed van? Küldj nekünk emailben bármit! (Max. kidobjuk.)

bitbloghu@gmail.com

Jelen vagyunk Twitteren és Facebookon is. Ha kisebb hírekről, érdekességekről is szeretnél hallani, kövess minket ott is!

aktív bejegyzések

címkék

1020 (1) 18+ (1) 2012 (1) 3D (12) 3d (2) 4 (1) 610 (1) 820 (1) 920 (1) Ace (1) Ace 2 (1) Ace 3 (1) Ada (1) adakozás (1) adatforgalom (1) adathalász (1) adatvédelem (1) adwords (1) agyhullám (1) ajándék (1) akció (3) album (1) alkohol (1) állás (2) Amazon (3) Android (43) android (5) Anglia (1) angrybirds (3) Angry Birds (1) Anonymous (1) AOL (1) API (1) app (17) App (1) apple (3) Apple (30) apple tv (2) appstore (1) App Store (1) arany (1) arm (1) ARM (1) ASUS (2) Atari (2) atomkatasztrófa (1) autó (1) Avengers (1) baba (1) babakocsi (1) baby (1) baki (1) baktérium (1) bankkártya (1) Barabási Albert-László (1) Battlestar Galactica (1) bejelentés (2) betörő (1) bezár (1) bikini (1) billentyűzet (1) Bing (2) bitcast (47) biztonság (3) BlackBerry (1) Blackberry (1) blizarrd (1) Bluetooth (1) böngésző (1) bőr (1) Borat (1) börtön (1) box.net (1) bryce (1) Budapest (2) Call of duty (1) camera (3) capcha (1) CD (1) cenzúra (4) CES (1) chrome (1) cippo (1) cloud (2) Commodore (1) Convertibles (1) Core (1) crossplatform (1) csalás (1) csőd (1) Curiosity (1) Darpa (1) DataTraveler (1) daz (1) daz studio (1) Desire 500 (1) Desire C (1) Device Manager (1) diablo (1) diákigazolvány (1) diktálás (1) DNS (2) Doctor Who (1) domain (1) DOS (1) DreamWorks (1) Drone (2) Dropbox (4) DuoS (1) e-kormányzat (1) e-vizum (1) elektromos (1) elmélet (1) embedded (1) Enterprise (1) érintőképernyő (1) Észak-Korea (1) Észak Korea (1) EU (1) eureka (1) Európai Unio (1) exoskeleton (1) EyeTap (1) facebook (1) Facebook (13) fail (1) FBI (2) Feedly (1) fegyver (3) Fehér ház (1) fejlesztő (1) felbontás (1) felhő (1) fénykép (1) Fesztivál (1) Fiat (1) Firefox (1) Flickr (2) flipboard (1) földrengés (1) folyadékhűtés (1) fotó (3) foursquare (2) Foursquare (2) frissítés (1) Fukoshima (1) G2 (1) Galaxy (5) Galaxy Tab (1) game (1) gamer (1) gamers (1) games (1) Game of Thrones (1) Gear (1) geek (1) geekanya (1) geek chic (2) geogebra (1) Gépek lázadása (1) Glass (1) gmail (1) GoMiso (1) Google (45) google (4) Google+ (1) Google Books (1) Google Calendar (1) Google Drive (3) Google Fiber (1) Google Glass (2) Google Glasses (2) Google Maps (3) Google naptár (1) Google Play (1) Google Reader (18) google tv (2) görkorcsolya (1) görkori (1) GPS (3) gyerek (2) gyógyászat (1) gyorshír (1) hack (2) hajózás (1) Háj Fájv (1) HAL (1) halo (1) hálózat (1) hexagon (1) hiba (2) hitachi (1) hoax (1) hologram (1) Home (1) Horvátország (2) hotspot (1) HP (1) HTC (5) HTML5 (1) hurrikán (1) HyperX (1) ICS (1) IFTTT (1) iGO (1) IM (1) ingyen (7) ingyenes (1) injekciós tű (1) Instagram (6) instagram (3) Intel (2) intel (1) Intel NUC (1) interjú (1) internet (3) IO (2) iOS (12) ios (1) ipad (3) iPad (3) iphone (2) iPhone (4) iPod (1) Irán (1) írás (1) Iron Man (1) iskola (3) ISP (1) ISS (1) itunes (1) iTunes (1) ivókút (1) Jancsa János (1) Japán (1) japán (1) játék (10) játékosok (1) Java (2) jelszó (2) Joss Whedon (1) jurassic park (1) kamera (1) karácsony (2) káromkodás (1) katasztrófa (1) kategória (1) kávé (1) Kazahsztán (1) kép (1) képek (1) kézírás (1) kiállítás (1) Kickstart (1) Kickstarter (2) Kindle (2) kindle (1) Kingston (2) KitKat (1) Kit Kat (1) Kodak (1) közlekedés (1) közösségi média (1) kupon (1) kütyü (2) LAN-party (1) launcher (1) leap (1) Lego (1) Lenovo (1) Leonard Nimoy (1) lg (1) LG (4) Linus Torvalds (2) Linux (3) lippile (1) LittleBits (1) little printer (1) live (1) Locato (2) London 2012 (1) lopás (1) Louis Vuitton (1) Lovelace (1) Lumia (5) Madakaszkár (1) Magánszám (1) Magyarország (2) Maps (1) Mars (1) MasterCard (1) McAfee (1) McDonalds (1) Medal of Honor (1) Meebo (1) menü (1) mérnök (1) mib (1) microsoft (2) Microsoft (14) Miso (1) mmorpg (1) mobil (5) mobilinternet (3) mobiltárca (1) Mocrosoft (1) monitor (1) Motorola (1) mp3 (1) mp3 lejátszó (1) munka (3) MySpace (1) nanotechnológia (1) napszemüveg (1) NAS (1) NASA (3) nasa (1) National Geographics (1) Navy Seals (1) Németh Kriszta (1) netbook (1) Neus (1) New York (2) Nexus (7) Nexus 4 (1) Nexus 5 (2) Nexus 8 (1) NFC (3) Nokia (8) nook (1) notebook (2) Note 3 (1) NSA (1) Nvidia (2) nyár (1) nyaralás (4) NYPD (1) Office (1) Office 365 (1) okostelefon (3) oktatás (1) Olimpia (1) One (3) One S (1) One V (1) opensource (1) Open Hardware (1) Oracle (2) Oroszország (1) orvos (2) Oyster (1) PadFone (1) panasonic (1) Panasonic (1) paranoid (1) PC (1) person of interest (1) Phone (1) pishing (1) Pixel (1) podcast (8) Pollner (1) pornó (1) Portal (1) portal (1) posterous (1) POV (1) Prince of Persia (1) PRISM (1) programozó (1) protézis (1) QR (1) quadcopter (1) QuickOffice (1) R2D2 (1) RapidShare (1) Raspberry Pi (1) ray (1) RED (1) reklám (3) rémhír (1) rendőrség (1) retina (5) retro (2) RFID (2) rizsfőző (1) roaming (2) robot (3) RSS (1) rss (17) rss olvasó (17) S3 (1) S4 (1) sajtóbejelentés (3) sajtóközlemény (5) samsung (1) Samsung (14) San Francisco (1) scanner (1) SD kártya (1) sennheiser (1) Sensordrone (1) Series 9 (1) sim (1) Siri (1) siri (1) SketchUp (1) Skype (2) smartphone (2) smartwatch (1) Smithonian (1) social media (2) software (1) Sony (4) sony (1) Sony Ericsson (1) SSD (1) startup (1) starwars (1) Star Trek (7) Star Wars (1) Steam (2) steam (1) STEM (1) Steve Jobs (1) Steve Mann (1) Steve Wozniak (1) StreetView (2) Streisand (1) Surface (7) szabadalom (3) szex (1) Sziget (1) szolgáltató (1) szomszéd (1) T-Mobile (3) t-shirt (1) Tablet (1) tablet (8) támadás (1) tanulás (1) tárhely (1) tarifa (1) TBBT (1) TED (1) tegra3 (1) Tegra3 (1) TELE2 (1) telefon (7) Telekom (1) Telenor (2) térkép (3) Tesla (1) teszt (7) tipp (3) Titanic (1) töltő (1) top (1) Törökország (1) Toshiba (1) Transformer (1) Translate (1) Trimble (1) tudomány (2) Twitter (10) twitter (5) tycoon (1) új (1) Ukky (1) ultrabook (2) űrkutatás (1) USB (3) USB3 (1) utazás (1) üvegszál (1) Valve (3) vásárlás (2) Vatikán (1) vélemény (1) verseny (1) vicc (2) videó (2) vietnam (1) Viper (1) vírusírtó (1) víz (2) Vodafone (2) VW (1) Wallet (1) webcam (1) WhatsApp (1) Wi-Drive (1) wifi (2) William Shatner (1) Wil Wheaton (1) winamp (1) Windows (4) Windows 8 (2) windows phone (3) Windows Phone (1) WWDC (1) xbox (2) Yahoo (1) Youtube (3) zene (1) Zuckerberg (3)
süti beállítások módosítása