Mielőtt önéletrajzokat kezdünk elemezni és fizetéseket latolgatni, fontos letisztázni, hogy mitől lesz ütős egy önéletrajz. Látva több, mint 1000 önéletrajzot, látszik, hogy az emberek mennyire különbözően kommunikálnak a CV-jükön keresztül, és ezzel mennyire különböző benyomást alakítanak ki leendő munkaadójukban.

Munkahely, a géped előtt ülsz, és lett egy kis időd az céges e-mailedet olvasni. Fejlesztési vezetőként örömmel látod, hogy a jött pár mail a HR-es csajtól is, a csatolmányban pedig önéletrajzok vannak. A fejlesztési divíziótokból régóta hiányzik egy senior programozó és már több, mint egy hónapja próbálnak megfelelő jelöltet találni erre a pozícióra. Így különösen jó hír, hogy jött két CV is.

Az egyik jelölt egy egyoldalas leírást küldött magáról, másikét megnyitva egy tizenpár oldalas önéletrajz tárul eléd, ahol kitér az összes cégnél az egyes projektekre. Mit gondolsz, melyik tetszene neked jobban első ránézése?

10oldalas.jpg

Elárulom: utóbbitól kicsit lefáradsz.

A hatásos önéletrajz

Kétféle önéletrajz létezik.

Az egyiket olyan ember írta, aki röviden leírja, hogy az egyes cégeknél mit csinált és hogy konkrétan mi volt a feladata, mivel dolgozott. A másik fontosnak tartja részletezni minden cégnél az egyes projekteket.

Egy webfejlesztőnek, aki mondjuk PHP-val dolgozik, és a munkaadó cége havonta készíti el más cégek weboldalait, annak fontos lehet a projekt teljes körű részletezése, mint referencia. Leírni viszont azt, hogy a cég, akinek készítettétek a siteot, az mire használja, és mivel foglalkozik, az túlzás. Ez legyen inkább büszkeség, menjen nyugodtan a portfóliódba, amit a neten linkelhető formában tárolsz – már ha a céged engedi, hogy publikálj belsős munkákat.

Egy alapos munkaleírás PDF formájában:

munkatapasztalat_jobb_nagy.pngA másik pedig kulcsszavas, viszont Word dokumentum, látszik benne minden, ha nem megfelelően mentetted:

munkatapasztalat_rosszabb_nagyobb.png

Azt javaslom tehát, hogy alapvetően fogd rövidre a dolgot, és térj a lényegre. Ha lehet, próbálj magadról mindent elmondani 2 oldalban. Törekedj arra, hogy figyelemfelkeltő kulcsszavakat használj.

Legyen ez a két oldal áttekinthető, rendezett. Lehetőleg PDF-et küldj. A .doc-ban küldött dolgok gyakran szétcsúsznak, és ha táblázattal oldottad meg a strukturált külalakot, akkor láthatóak maradnak a táblázat szegélyei, amik irtó zavaróak, nem szépek.

A részleteket és a lelkesedést egyébként is érdemes meghagyni az interjúra. A személyes benyomást úgyis az interjún alakítod ki magadról, a gondolkodásmódodat pedig gyakran táblánál programozós, hangosan gondolkodós feladatmegoldással tesztelik, egyes cégek a lexikálisabb nyelvi elemekre mennek és alap algoritmusokra. (erről bővebben később).

Mi legyen benne, mitől érdekes?

A terjedelem mellett a másik szempont a tartalom. Fel szokták sorolni a programnyelveket, amiket már használtak. Kétféleképpen szokás a skillsetet enumerálni:

  • Az egyik, hogy felsorolod a cégeket, ahol dolgoztál – pályakezdőként a kurzusokat, amiket részt vettél, laborok, önlaborok, bármi amiből sokat tanultál –, és ide minden egyes helynél leírod, hogy milyen keretrendszerekkel vagy szoftvercsomaggal dolgoztál. Például C# / .NET 4.0, custom MVC framework, vagy Java/J2EE Spring és SmartClient.
  • A másik, hogy sorakoztass fel egy skillsetet arról, összességében miket ismersz, mikkel találkoztál már. Nagyon hasznos, ha tudás/tapasztalati szinted szerint kategorizálod őket. (Expert, intermediate, vagy beginner/junior).

Mindkét módszert szokás egy önéletrajzon belül feltüntetni. Összefoglal, átláthatóvá tesz.

Milyen a jó csali, mire harapnak a cégek?

Ezen a ponton jön képbe az a dimenziója a dolognak, ahol viszont érdemes kellően részletesnek lenni, valamint képben lenni azzal, hogy a szakmában mik azok a technológiák, amikre harapnak a cégek.
A használt technológiákra érdemes felhasználni a helyet a papíron, viszont tíznél többet nem érdemes írni.

A részletesség a hozzád való eljutást könnyíti meg, akár egy recruiter cégnek, akár egy fejvadásznak, mint amilyen én is vagyok. A cutting-edge technológiák pedig az értékedet növelik: lehet, hogy te például annyira nem érezted királynak, hogy JavaScriptben Node.js használatával skálázható rendszereket terveztetek és implementáltatok, viszont könnyen lehet, hogy téged emiatt találnak meg, és keresnek majd fel. Így az önéletrajzod egyfajta üzenetként fog szolgálni a leendő munkáltatódnak.

Ami a szakmát illeti: akkor vagy a legértékesebb, hogyha több nyelvet ismersz. Abból látszik, hogy neked a nyelv mindegy igazából, átlátod a dolgokat, gyorsan tanulsz, és értesz a programozáshoz.

A legkeresettebb fejlesztőket gyakran jó gondolkodásukért, algoritmikus, analitikus szemléletükért, és logikájukért szeretik. Amennyiben olyan munkát választasz már az első perctől kezdve, ahol ezeket a skilleket tovább fejlesztheted, nagyon megnöveled a saját munkaerő piaci értékedet – ergo a fizetésed is. Erről később.

(Emelett ha nyitott vagy, szeretsz emberekkel beszélni, de nem trollkodsz, az általában tuti siker.)

Itt az én receptem, amit a tapasztalat szült

Alap adatok – az önéletrajzodban mindenképpen írd bele a következő adatokat magadról:

  • Név, telefonszám, e-mail cím és az aktuális tartózkodási helyed – legalább a város neve.
  • A tanulmányaid. Megkönnyíted mindenki dolgát, ha a kezdés évét beleírod.<
  • Nyelvek.Kétféle ember van: az egyik aki leírja szépen, hogy megszerezte a nyelvvizsgát, xy típúsú és fokozatú. A másik ember az, aki egy szóval mellé írja, hogy hogyan érzi a tudását - jelenleg.

    English – fluent
    German – intermediate

    Véleményem szerint utóbbit érdemes használni. Hitelesen, megfelelő önkritikával. Lehet, hogy letetted 5 éve a középfokú angolt, de az IT nem az a szakma, ahol amiatt fognak több pénzt adni neked, mert papíron vagy jó. Ha régen beszéltél angolul, és inkább csak szakmai cikkeket olvasol idegen nyelven, vagy online játékokban használod a nyelvet, akkor nem biztos hogy fluent az az english. Írd az igazat, így megmarad a hitelességed.

  • A szakmai tapasztalataid – a cégek, ahol dolgoztál, vagy a projektek. (Nem kurzusok, hanem hobbiprojektek, miben voltál benne, kivel mit csináltál, dolgoztatok-e csapatban, versenyek, TDK, stb.)
  • Végül pedig jöhet a skillset felsorakoztatása, amit fentebb részleteztem. Nem több, mint 3 sor.

És a többi, ami jól jöhet:

  • Törj a lényegre! Röviden, lényegre törően. Látszódjon az az önéletrajzodon, hogy konkrétan te mit csináltál már, milyen feladatkörben voltál, és mivel szeretnél foglalkozni a jövőben (3-4 sor).
  • Hobbik – a hobbiprojekteket imádják. Ezek mutatják, hogy nem csak kötelességből kódolsz, hanem szívesen csinálod, amit csinálsz. Elég felsorolni, és egy mondatot írni róluk – interjún úgyis érdeklődni fognak.
  • A kép-kérdés: tegyek képet, vagy ne tegyek képet?

    Az én véleményem az, hogy ha lehet, tegyél képet, és olyat, amin mosolyogsz. A szakmai tudás az, aminek egy önéletrajznak elküldésekor át kell jönnie, azonban akarva-akaratlanul az embernek a kép alapján kialakul egy benyomása rólad. Ez sosem negatív, inkább pozitív irányba lehet lendíteni egy bizalomkeltő mosollyal.

    Egyébként ha nagyon nem találsz magadról képet, vagy nem akarsz csatolni, az is teljesen rendben van. (Nem kell az öltönyös komolyság, IT-ban nem is biztos hogy hiteles, normális, nem éppen egy buliban készített. Azonban ha pl. egy banki informatikai céghez jelentkezel, akkor számít az öltöny, és az interjún megjelenésed is).

  • Motiváció. Én személy szerint valamiért nagyon szeretem, ha valaki leírja, hogy mit szeretne, mi érdekli, mi mozgatja őt. Amennyiben van konkrét célod, azt írd bele bátran, ebben a három-négy sorban el lehet hagyni a formalitást, és ki kell engedni, ami a wishlist-ben van. Ezeket külön file-ban, csatolva küld az önéletrajzod mellett. Egy jó fejvadász hasznát fogja venni.
    Egy hátulütője lehet: ha túlzottan konkretizálod a terveidet, akaratlanul is kizárhatod magad olyan lehetőségekből, amik egyébként lehetséges, hogy érdekesek lettek volna számodra. A jó fejvadászt érdekli, de én személy szerint 4 sorban, külön levélben szeretem megkapni, nem az önéletrajzban.

Személyes skillek

Elcsépeltnek tűnhet leírni, hogy “jó csapatjátékos”, “teljesítményorientált”, vagy “kiváló kommunikációs készség”, azonban láttam már nagyon ütős mondatokat is.

Két kedvencem:

Hatékonyabb vagyok, mint a velem egy pályán lévők 90%-a, 3-szor olyan gyorsan kódolok, fele annyi hibával.

Projekt managerként gatyába rázom a dolgokat: ottlétem alatt az általam bevezetett metódusok X%-ot spóroltak a cégnek a harmadik és negyedik negyedévben.

Persze vissza is nyalhat a fagyi, mert ezek nagyképűségnek tűnhetnek – még ha nem is szánod annak. Egy visszafogottabb mondat néha többet ér:

Én szeretem a struktúrát, rendszerben a dolgozni, agilis módszertanok (scrum, kanban), folyamatosan fejlesztem magam. (Ide írd le a blogokat amiket olvasol, lehetőleg külföldit, plusz Stack Overflow, GitHub profilod, ha annyira jó.)

A munkerőpiacon magadat adod el. Te vagy a saját menedzsered, és te magadnak kell a legjobban ismerned az erősségeid és gyengeségeid. Érhet nagyon sokat a tudásod és a tapasztalatod, ha nem tudod azt bemutatni az első benyomás alkalmával.

Járj el interjúzni, nyerd el más emberek tetszését és vallj kudarcot is. Légy nyitott, figyelj másokat, tapasztalj és légy résen mindig. Ez a siker kulcsa.

Sajnos ennek a cikknek itt a vége.

Ha szeretnél hasonló bejegyzéseket olvasni önéletrajzok, munkaerő piaci kilátások, startupok témakörében, jelezd nekünk! Szívesen fogadjuk a kérdéseket hozzászólásként, illetve a facebook oldalunkon. Ha tetszik, amit csinálunk, kövess minket ott is!

A BitJob szériáról további információkat ebben a bejegyzésben tudhatsz meg.

A bejegyzés trackback címe:

https://bit.blog.hu/api/trackback/id/tr785470323

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pingwin · http://pingwin.blog.hu 2013.08.28. 02:52:12

a nyelvimseret megadásánál már nem a szenderdeket kell használni a1-c2, egy táblázatban külön-külön megadva írás, beszéd, szövegértés ..?

lebegő levegő 2013.08.28. 05:45:36

Ismerem a magyarországi "fejlesztési vezetők" típust... :D Kíváncsi lennék drága barátom a Te életrajzodra... hogy hány éve ücsörögsz ugyanott. Könnyű mások CV-jét fikázni, meg agyaskodni. Kívánom, hogy hamarosan olyan helyzetbe kerülj, hogy a saját életedben tudd kamatoztatni a zseniális tanácsaidat... :D

ColT · http://kilatas.great-site.net 2013.08.28. 06:55:18

Magas szintű HR-es, akinek a kép fontos (de az én CV-men is van kép ;) )

Különben mindegy mi van az önéletrajzodban, ha valamelyik főnök haverját akarják felvenni, csak meg kellett hirdetni az állást :D

ColT · http://kilatas.great-site.net 2013.08.28. 07:01:06

" ottlétem alatt az általam bevezetett metódusok X%-ot spóroltak a cégnek a harmadik és negyedik negyedévben."
A projekten dolgozók viszont hetente merényletet kíséreltek meg ellenem, mert nem tudtak dolgozni a spórolási intézkedésektől.

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2013.08.28. 08:07:39

Mivel a word önmagával sem kompatíbilis, én is pdf-et használok. ( amúgy sem használok otthon microsoft terméket, nem vagyok mazo)

A rövidséggel egyetértek, ha már százat elolvasott valaki, a rövidet fogja megnézni.

GabikA 2013.08.28. 08:25:55

Rövid, tömör, átlátható. Teljesen mellozom a sallangokat, kb. igy

- idointervallum, projekt neve, kornyezet, nyelv, miket csinaltam benne

ido es az adott allasajanlat szerinti relevancia szerint rendezve

hobbbi, szemelyes izeket nem rakok bele, allasinterjun majd megkerdezik

mostanaban oradijat is belerakom-telefonon mondom, tul soxor raboltak az idomet

az megerne egy miset, hogy az allasajanlatokba MIERT NEM LEHET A FIZETEST beleirni (legalabb intervallumot, br 200-400)

GabikA 2013.08.28. 08:27:34

@GabikA: Gyakorlatilag van ket base cv-m (2 kornyezetben/nyelven van 10+ ev tapasztalatom), ebbol klonozok mindig az adott allasajanlatra egy egyedi peldanyt.

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2013.08.28. 08:28:41

Jó kis összefoglaló, gratulálok hozzá. A wishlist szerintem inkább kizárja a lehetőségek egy részét, úgyhogy nagyon óvatosan kellene használni.

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2013.08.28. 08:29:13

@enpera: Önéletrajz-formátumnak a pdf-t soha ne használjátok! A kiválasztó szoftverek nem tudják rendesen feldolgozni, a fejvadászok nem tudják bemásolni az anyagaikba rendesen. Csak a baj van vele. Akkor már inkább rtf, azt egész jól kezeli bármi.

Falkbeer_ellencsel (törölt) 2013.08.28. 08:30:50

"Elcsépeltnek tűnhet leírni, hogy “jó csapatjátékos”, “teljesítményorientált”, vagy “kiváló kommunikációs készség”, azonban láttam már nagyon ütős mondatokat is."

Na ez a rész a szakmai önéletrajzban, aminek a 75%-a biztosan kamu, a maradék 25%-nak pedig pont az ellenkezője igaz :) Én nem is tudom elképzelni, hogy miért ragaszkodnak a HR-esek, meg a részelgvezetők hozzá :)
Másik kedvencem a "mondjon 5 jó és 5 rossz tulajdonságot magáról", az ugyanennek az állásinterjús változata. Felteszik a kérdést, és beindul a mesegyár.
Az ilyen kérdéseknek gyakorlati haszna maximum annyi, hogy a HR-es reflexből a válasznak az ellenkezőjét tételezi fel a jelentkezőről, így a csekélyszámú őszinte és jó önismerettel rendelkező jelölt megszívja.

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2013.08.28. 08:39:07

@Falkbeer_ellencsel: Nem ragaszkodnak hozzá, sőt utálják a kamuszöveget. A "célom, hogy csapatuk hasznos tagja legyek" a csúcs...

Falkbeer_ellencsel (törölt) 2013.08.28. 09:09:50

@jobangel: kiválasztó szoftverek??? Akkor minek tartjátok a HR-eseket?
Az meg a másik (és fő oka), amiért én személy szerint pdf-ben küldöm, hogy megcsinálom a CV-t .doc formátumban, aztán:
-minden szir-szart beleírnak, meg módosítgatnak, meg kitörölnek "véletlenül", mire eljut az interjúztatóhoz a CV, aki persze nem tudhatja, hogy mit artalmazott az eredeti dokumentum;
-meg ahány cég, annyi féle verziójú Office, meg OpenOffice, meg kiskutyaf*sza, aztán úgy szétesik a megformázott CV, hogy még én sem ismerek rá.

Mindkettő megtörtént már velem többször is.

Pdf ezzel szemben pontosan azt mutatja az egész világon bárkinek, amit én írok bele, és úgy, ahogy én formáztam, és nem módosítgathatják sunnyogóban mindenféle Mancikák (illetve megoldható, de a HR-esek 99%-a tuti képtelen rá).
Ha külön kérik, akkor, és csakis akkor utólag elküldöm .doc-ban IS (erre még nem volt példa), de egyébként csak a pdf.

bunkocska 2013.08.28. 09:11:31

Kedvencem amikor a HR feltesz szakmai kérdéseket, amiről kiderül, hogy igazából fogalma nincs a területről, vagy a végén összefoglalja, hogy miről beszéltem és akkor kiderül, hogy nem is figyelt:), a saját cvég ilyen esetekben megteszi:)

Falkbeer_ellencsel (törölt) 2013.08.28. 09:12:45

@jobangel: A kedvencem, amikor a fejvadászok nem mondják meg se a cég nevét, se a profilját, se semmit, de én írjak egy fél-1 oldalas motivációs levelet, hogy miért szeretnék ott dolgozni :D

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2013.08.28. 09:42:25

@jobangel: az rtf sem ugyanolyan mindenhol... Az meg nem zavar ha hr cégek nem szakmabeli fejvadászai nem tudják kivágdosni, szerkeszteni, mert nem kompetensek a témában. Évek óta csakis pdf. Ha meg a cégnél vagyok, ott úgyis tudják értelmezni.

Amúgy láttam már csúnya visszaéléseket is, ismerősöm cv-jéből vágdosták ki a skilleket az álláshírdetéshez, szó szerint ott volt a lista.

flamer 2013.08.28. 09:54:36

@jobangel: Én csak PDF-et használok, érdekes módon eddig mindig tudtak vele mint kezdeni.
Az állásaimat mindig közvetlenül az adott céggel tárgyalva szereztem, ott eleve nem kell inkomptenes ügyintézőkön átverekednie magát az embernek, de az állásközvetítő cégek is megtaláltak, meg egy fejvadász is.

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2013.08.28. 10:18:53

@enpera: Akik nagyon vissza akarnak élni vele, a pdf-et is gyorsan szerkeszthetővé teszik. Erre nincs védelem, de a pdf egyre kevésbé kezelhető (hála a gyűlölt HR-szoftvereknek)

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2013.08.28. 10:23:41

@Falkbeer_ellencsel: A szoftverek arra kellenek, hogy "automatizálják a kiválasztást". Jelölt-oldalról utálatos, mert sok hülye adatot kell kigörgetni listából, HR-oldalról utálatos, mert több kárt csinál, mint hasznot. De multik megvették, használni kell. Majd pár év múlva rájönnek, hogy használhatatlan, és kidobják, de addig a jelölteknek muszáj alkalmazkodni. Kedvencem, hogy emellett erőltetik pl. a Europasst is, ami táblázatos formátumú. Na mit nem tud megenni a sw? A táblázatot. Éljen a standardizálás.

V8 2013.08.28. 10:39:44

@jobangel: mondjuk azt megnézném, hogy a latex-ből generált pdf-emet egy munkaügyi területen dolgozó bárki feltűnésmentesen megszerkeszti :)

Elijah_Baley 2013.08.28. 10:44:53

a sztekóverfló nekem is az egyik kedvenc hejem,de azért az nem mind1 h ott kérdezősködöl v válaszolgacc..

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2013.08.28. 10:46:15

furcsa hogy az ilyen írásokban sose írnak arról hogy cégtől is függ milyen önéletrajzot kell küldeni

pl egy állami zsírós-lógós melókat csináló cégnek olyan önéletrajzot kell küldeni, amiben leírja a jelentkező hogy szeret lógni, kamu melókat csinálni, úgy csinálni mintha dolgozna és értene hozzá

XD

Elijah_Baley 2013.08.28. 10:55:51

@endike: ilyen melókra úgy köll jelentkezni, h reggel, szarás közbe kiszólsz a budiajtón:
-fater, keress már nekem valami hejjet ahol reggeltől estig üldögélhetek a légkondis irodában, indexen kommentelgetve, wowozgatva, legyen cégautó, benzinpénz, szápkártya meg erzsébetutalvány dögivel és rugalmas munkaidő, unom otthon a semmittevért, akarok végre csinálni valamit!

Illyés Edith 2013.08.28. 11:18:49

"Ami a szakmát illeti: akkor vagy a legértékesebb, hogyha több nyelvet ismersz."

Akkor vagy a legértékesebb, ha valamihez nagyon értesz. A valamihez nagyon értők között már dönthet az, hogy melyikük ismer több nyelvet, melyiknek széles a kitekintése.

igenember 2013.08.28. 11:51:58

@G. A. úr NERben: Ja, a stackoverflow elég jó, de a legjobb még mindig a google.com. Az egyéb oldalak jönnek mennek.

hellsing 2013.08.28. 11:58:22

Tanács a másik oldalról a HR-esnek: mondj valamit a megbízódról. Az elmúlt 25 évben nekem is volt csillió olyan interjúm, ahol megdolgoztam a sikerért, aztán én mondtam vissza az állást, mert ODA eszemben sem volt elmenni dolgozni.

És még egy: az igazi döntéshozótól szerezzétek az információt, hogy kit kerestek. A kedvencem az volt, amikor 6 interjún átestem egy Key Acc pozícióra, majd a hetediken a fővezér közölte, hogy ez tök jó, de neki viszonteladói hálózatot építő ember kell. Nyertem, mert az voltam, de mennyi időt és stresszt megspórolhattunk volna...

És egy apróság: ha értesz a Wordhoz és úgy akarod, akkor nem fognak látszani a táblázat keretei. Lehet ez is egy filter a kiválasztásnál.

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2013.08.28. 12:04:56

@jobangel: igen, de kevés az olyan hr-es aki képes rá. Volt hogy szóltak, küldjem doc-ban, mondtam hogy nem küldöm, akkor hagyjuk. Aztán a cég felvett így is:)

cz_balazs 2013.08.28. 12:20:06

@jobangel: Igen, ez megtörténik gyakran, azonban ha ügyesen fogalmazol, akkor először a nyitottságodat mindenféle technológiára kihangsúlyozhatod, és aztán specifikálod, hogy mi érdekel jobban. :)

safranek 2013.08.28. 12:40:39

Javaslom a "soft skill"-ek kiemelését is. Meg kell mutatni, hogy tudsz tárgyalni, megegyezni, bemutatózni, oktatni stb. Jó ha megosztod a tudásod másokkal is, pl: blog írás.
Fontos, hogy ne csak a kódoláshoz érts. Tudj kitalálni, tervezni, optimalizálni, rendszertervet és egyéb doksikat írni. Át láss nagyobb rendszereket is, legyen rálátásod aZ egész rendszerre is, ne csak a saját .class-oddal foglakozz! :D

A nagyobb cégek az ilyen embereket keresik. Klassszikus értelemben vett programozót könnyen találni, de olyat, aki képes kommunikálni az ügyféllel is már nagyon nehéz.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2013.08.28. 13:14:17

@lebegő levegő: a szar troll szar? Esetleg fáj, hogy fejleszteni kéne a CVdet, hogy végre legalább egy minimálbéres állást megcsípj? :)

csakhalkanszólok 2013.08.28. 13:29:43

Kérem mi ez a lazáskodás? Mindenféle forma lehetséges????

Tessék kiadni egy kötelező CV formát, 10 oldalas kötelezően használt szavak gyűjteményével, esetleg kódszámok gyűjteményével, ne kelljen már szegény HR-eseknek a naponta befutott pár CV-vel érdemben, emberi módon foglalkoztatni.

Az életem legszebb élménye az volt, amikor álláskereső portálon feltöltött adataim alapján közvetlenül felkeresett egy cég (tényleg megfeleltem a leírt feltételek 130%-nak), majd ráklikkeltem a "jelentkezem" gombra és pontosan 32 perc múlva jött az e-mai, hogy sajnos az önéletrajzok átvizsgálása alapján nem rám esett a választás. Úgy leültem volna ezzel az értelmiségi HR-essel beszélgetni egy kicsit.

Volt hogy egy oldalas CV-t írtam, kevés volt. Erre elküldtem egy részletest, és az interjún barátságosan közölte a HR-es, hogy felesleges ilyen sokat (3 oldal) írni.

Mindegy, titkárnőnek úgy is azt vesszük fel akinek a legszebb a melle, nem aki a legjobban kezeli a gépet :-)

A sellok hova alljanak? 2013.08.28. 13:59:01

Nagyon sok ceghez vettem fel nagyon sok fejlesztot, informatikust. Ugy kb szazat, es ekozben sokezer CVt kukaztam. A kinezet sosem szamitott. (kivetel lehet a grafikus, designer, tipografus, vagy akar az analyst is.)

Itt az en kuka-listam:
- Rossz helyesiras
- Nincs angol valtozat
- Kezdoknel hobby project hianya, az iskolaban csak hallgatta az eloadast
- Gabor Denes

Ha ezeken tul vagyunk, akkor igy konnyitheted meg a munkamat, bar torekszem ezt nem figyelembe venni:
- Nem PDF/PS/PNG: nehezebb keresni, formazni, copy-paste-elni
- Nem a legujabb, keleteuropai Word amit az en tavaji vagy eszakamerikai wordom mashogy jelenit meg.
- Ha barmi koze van a munkanak a webes fejleszteshez, a HTML kulon jopont, amugy az RTF-et atnevezheted .doc -ra es senki nem fogja megtudni, megis mindenutt mukodni fog.
- Nem oldalakra tordelt, kepernyon fogom olvasni. Elhozhatod a nyomdai verziot az interviewra.
- Meselj! Meselj magadrol, a munkakrol, a szakmarol, mit szeretsz, mit utlasz, mire vagy buszke, mit csinalnal mashogy, ... Ha gondolod meghagyhatod a CVt tomornek, de akkor meselj a cover letterben!

V8 2013.08.28. 15:16:24

@A sellok hova alljanak?:

"Nem PDF/PS/PNG"

A png tényleg nem szerencsés, de a pdf/ps az jó esetben igényességet jelent (latex). Én pl nem vagyok hajlandó kiadni a kezemből wysiwyg editorral készült dokumentumot (másnak szánt latex-ben készül, saját használatra meg tökéletes a plain text).

ColT · http://kilatas.great-site.net 2013.08.28. 18:02:51

@hellsing: Ezt de utálom. Piacvezető multinacionális cég. Aha, de mi? mivel foglalkozik?
Simán le lehetne írni, ki az, mert amúgy is tudja egy csomó ember.

magyar ember teli szájjal 2013.08.31. 16:29:29

@A sellok hova alljanak?: "Tavaji", na még egy hr-s rakkettatudós, nálad már csak a poszter nagyobb léhűtő.

cz_balazs 2013.09.01. 15:37:18

@lebegő levegő:
Én magam is fejlesztő vagyok, néha leadom a jelentkezésem bizonyos cégekhez, hogy lássam, felvennének-e. Felvennének:)
Nyilván lszrd az önéletrajzom, de azt kamuztad, hogy "érdekelne", ezért ha adsz egy e-mail címet, elküldöm neked.
Mivel úgyse olvasnád el, kiemelem Neked a lényeget: 22 éves vagyok, a BME mérnökinformatikus szakon végzek ebben az évben, és bejött a recruitment is, programozóként igen sok helyre felvennének, ha mennék;)

cz_balazs 2013.09.01. 15:39:38

@jobangel:
Köszönöm szépen. :)
Igyekszem konkrétabban kifejteni hamarosan az egyes technológiai irányokban, nyelvekben rejlő lehetőségeket (és pénzügyi vonzatát is) felsorolom.:)

cz_balazs 2013.09.01. 15:45:12

@hellsing:
Akkor béna fejvadásszal volt dolgod:) Ami azért szomorú, mert a kommentelők által felsorolt negatív előítéleteket húzzák a szakmára.:)
Én fejlesztő is vagyok, minden nyelvvel találkoztam már, mi ketten biztos tudnánk miről dumálni. :D

rólunk

Mindenről írunk, amiben áram folyik.
Vagy nem.

Ötleted, véleményed van? Küldj nekünk emailben bármit! (Max. kidobjuk.)

bitbloghu@gmail.com

Jelen vagyunk Twitteren és Facebookon is. Ha kisebb hírekről, érdekességekről is szeretnél hallani, kövess minket ott is!

aktív bejegyzések

címkék

1020 (1) 18+ (1) 2012 (1) 3D (12) 3d (2) 4 (1) 610 (1) 820 (1) 920 (1) Ace (1) Ace 2 (1) Ace 3 (1) Ada (1) adakozás (1) adatforgalom (1) adathalász (1) adatvédelem (1) adwords (1) agyhullám (1) ajándék (1) akció (3) album (1) alkohol (1) állás (2) Amazon (3) android (5) Android (43) Anglia (1) angrybirds (3) Angry Birds (1) Anonymous (1) AOL (1) API (1) app (17) App (1) Apple (30) apple (3) apple tv (2) appstore (1) App Store (1) arany (1) ARM (1) arm (1) ASUS (2) Atari (2) atomkatasztrófa (1) autó (1) Avengers (1) baba (1) babakocsi (1) baby (1) baki (1) baktérium (1) bankkártya (1) Barabási Albert-László (1) Battlestar Galactica (1) bejelentés (2) betörő (1) bezár (1) bikini (1) billentyűzet (1) Bing (2) bitcast (47) biztonság (3) Blackberry (1) BlackBerry (1) blizarrd (1) Bluetooth (1) böngésző (1) bőr (1) Borat (1) börtön (1) box.net (1) bryce (1) Budapest (2) Call of duty (1) camera (3) capcha (1) CD (1) cenzúra (4) CES (1) chrome (1) cippo (1) cloud (2) Commodore (1) Convertibles (1) Core (1) crossplatform (1) csalás (1) csőd (1) Curiosity (1) Darpa (1) DataTraveler (1) daz (1) daz studio (1) Desire 500 (1) Desire C (1) Device Manager (1) diablo (1) diákigazolvány (1) diktálás (1) DNS (2) Doctor Who (1) domain (1) DOS (1) DreamWorks (1) Drone (2) Dropbox (4) DuoS (1) e-kormányzat (1) e-vizum (1) elektromos (1) elmélet (1) embedded (1) Enterprise (1) érintőképernyő (1) Észak-Korea (1) Észak Korea (1) EU (1) eureka (1) Európai Unio (1) exoskeleton (1) EyeTap (1) facebook (1) Facebook (13) fail (1) FBI (2) Feedly (1) fegyver (3) Fehér ház (1) fejlesztő (1) felbontás (1) felhő (1) fénykép (1) Fesztivál (1) Fiat (1) Firefox (1) Flickr (2) flipboard (1) földrengés (1) folyadékhűtés (1) fotó (3) Foursquare (2) foursquare (2) frissítés (1) Fukoshima (1) G2 (1) Galaxy (5) Galaxy Tab (1) game (1) gamer (1) gamers (1) games (1) Game of Thrones (1) Gear (1) geek (1) geekanya (1) geek chic (2) geogebra (1) Gépek lázadása (1) Glass (1) gmail (1) GoMiso (1) google (4) Google (45) Google+ (1) Google Books (1) Google Calendar (1) Google Drive (3) Google Fiber (1) Google Glass (2) Google Glasses (2) Google Maps (3) Google naptár (1) Google Play (1) Google Reader (18) google tv (2) görkorcsolya (1) görkori (1) GPS (3) gyerek (2) gyógyászat (1) gyorshír (1) hack (2) hajózás (1) Háj Fájv (1) HAL (1) halo (1) hálózat (1) hexagon (1) hiba (2) hitachi (1) hoax (1) hologram (1) Home (1) Horvátország (2) hotspot (1) HP (1) HTC (5) HTML5 (1) hurrikán (1) HyperX (1) ICS (1) IFTTT (1) iGO (1) IM (1) ingyen (7) ingyenes (1) injekciós tű (1) instagram (3) Instagram (6) intel (1) Intel (2) Intel NUC (1) interjú (1) internet (3) IO (2) iOS (12) ios (1) iPad (3) ipad (3) iphone (2) iPhone (4) iPod (1) Irán (1) írás (1) Iron Man (1) iskola (3) ISP (1) ISS (1) iTunes (1) itunes (1) ivókút (1) Jancsa János (1) Japán (1) japán (1) játék (10) játékosok (1) Java (2) jelszó (2) Joss Whedon (1) jurassic park (1) kamera (1) karácsony (2) káromkodás (1) katasztrófa (1) kategória (1) kávé (1) Kazahsztán (1) kép (1) képek (1) kézírás (1) kiállítás (1) Kickstart (1) Kickstarter (2) kindle (1) Kindle (2) Kingston (2) KitKat (1) Kit Kat (1) Kodak (1) közlekedés (1) közösségi média (1) kupon (1) kütyü (2) LAN-party (1) launcher (1) leap (1) Lego (1) Lenovo (1) Leonard Nimoy (1) lg (1) LG (4) Linus Torvalds (2) Linux (3) lippile (1) LittleBits (1) little printer (1) live (1) Locato (2) London 2012 (1) lopás (1) Louis Vuitton (1) Lovelace (1) Lumia (5) Madakaszkár (1) Magánszám (1) Magyarország (2) Maps (1) Mars (1) MasterCard (1) McAfee (1) McDonalds (1) Medal of Honor (1) Meebo (1) menü (1) mérnök (1) mib (1) microsoft (2) Microsoft (14) Miso (1) mmorpg (1) mobil (5) mobilinternet (3) mobiltárca (1) Mocrosoft (1) monitor (1) Motorola (1) mp3 (1) mp3 lejátszó (1) munka (3) MySpace (1) nanotechnológia (1) napszemüveg (1) NAS (1) nasa (1) NASA (3) National Geographics (1) Navy Seals (1) Németh Kriszta (1) netbook (1) Neus (1) New York (2) Nexus (7) Nexus 4 (1) Nexus 5 (2) Nexus 8 (1) NFC (3) Nokia (8) nook (1) notebook (2) Note 3 (1) NSA (1) Nvidia (2) nyár (1) nyaralás (4) NYPD (1) Office (1) Office 365 (1) okostelefon (3) oktatás (1) Olimpia (1) One (3) One S (1) One V (1) opensource (1) Open Hardware (1) Oracle (2) Oroszország (1) orvos (2) Oyster (1) PadFone (1) Panasonic (1) panasonic (1) paranoid (1) PC (1) person of interest (1) Phone (1) pishing (1) Pixel (1) podcast (8) Pollner (1) pornó (1) portal (1) Portal (1) posterous (1) POV (1) Prince of Persia (1) PRISM (1) programozó (1) protézis (1) QR (1) quadcopter (1) QuickOffice (1) R2D2 (1) RapidShare (1) Raspberry Pi (1) ray (1) RED (1) reklám (3) rémhír (1) rendőrség (1) retina (5) retro (2) RFID (2) rizsfőző (1) roaming (2) robot (3) rss (17) RSS (1) rss olvasó (17) S3 (1) S4 (1) sajtóbejelentés (3) sajtóközlemény (5) samsung (1) Samsung (14) San Francisco (1) scanner (1) SD kártya (1) sennheiser (1) Sensordrone (1) Series 9 (1) sim (1) siri (1) Siri (1) SketchUp (1) Skype (2) smartphone (2) smartwatch (1) Smithonian (1) social media (2) software (1) sony (1) Sony (4) Sony Ericsson (1) SSD (1) startup (1) starwars (1) Star Trek (7) Star Wars (1) Steam (2) steam (1) STEM (1) Steve Jobs (1) Steve Mann (1) Steve Wozniak (1) StreetView (2) Streisand (1) Surface (7) szabadalom (3) szex (1) Sziget (1) szolgáltató (1) szomszéd (1) T-Mobile (3) t-shirt (1) Tablet (1) tablet (8) támadás (1) tanulás (1) tárhely (1) tarifa (1) TBBT (1) TED (1) tegra3 (1) Tegra3 (1) TELE2 (1) telefon (7) Telekom (1) Telenor (2) térkép (3) Tesla (1) teszt (7) tipp (3) Titanic (1) töltő (1) top (1) Törökország (1) Toshiba (1) Transformer (1) Translate (1) Trimble (1) tudomány (2) Twitter (10) twitter (5) tycoon (1) új (1) Ukky (1) ultrabook (2) űrkutatás (1) USB (3) USB3 (1) utazás (1) üvegszál (1) Valve (3) vásárlás (2) Vatikán (1) vélemény (1) verseny (1) vicc (2) videó (2) vietnam (1) Viper (1) vírusírtó (1) víz (2) Vodafone (2) VW (1) Wallet (1) webcam (1) WhatsApp (1) Wi-Drive (1) wifi (2) William Shatner (1) Wil Wheaton (1) winamp (1) Windows (4) Windows 8 (2) windows phone (3) Windows Phone (1) WWDC (1) xbox (2) Yahoo (1) Youtube (3) zene (1) Zuckerberg (3)
süti beállítások módosítása