- Te tényleg programozol? - kérdezte a srác. - Igen! - válaszoltam. - Akkor nem hiszem el, hogy csaj vagy! Csajok nem tudnak programozni!

A fenti beszélgetés még a múlt évezred végén zajlott egy szilveszteri bulin, de azóta nem sokat haladt a világ. A Girls Who Code változtatni akar ezen.

Computer literate

A General Electric, a Google, az eBay, és a Twitter is csatlakozott a Girls Who Code programhoz, ami céljául tűzte ki, hogy a gimnazista lányok között népszerűsítse az informatikai továbbtanulást. Idén nyáron 20 hallgatót vezetnek be a programozás, a design és a vállalkozás rejtelmeibe egy informatikai cégnél.

A Girls Who Code statisztikája szerint a főiskolát végzők 57%-a nő, míg az informatikai végzettség megszerzésében ugyanez az arány 14% (USA). Magyarországon a felsoktatásban részvtvevők 56%-a , informatikai képzésben 15% vesz részt.

Sara Haider, a Twitter mérnöke blogbejegyzésben reményét fejezi ki, hogy a Girls Who Code segítségével több fiatal nő fontolja meg, hogy képességeit a mérnöki képzésben kamatoztassa. A Twitter úgy tervezi, hogy a program végzőseit alkalmazni is fogja. A Girls Who Code 2013-ban további cégekkel és városokkal bővítené képzését.

A 90-es évek elején egyedül voltam lány a gimnázium számítógép laborjában. Persze jelentkeztek más lányok is, de ők félév után inkább más fakultációt választottak. A 90-es évek közepén - végén már sokkal nagyobb arányban vettünk részt a különböző informatikai képzésekben, nem tudok arról, hogy hányan maradtak a szakmában.

Beszélgetéseim alkalmával a programozást tanulásának lehetőségét az "ehhez én úgyse értek" és "nekem ez túl bonyolult" kifogással hárították el, ami véleményem szerint csak amiatt állja meg a helyét, mert egész iparág épült arra, hogy az informatikát misztifikálja.

via Verge

A bejegyzés trackback címe:

https://bit.blog.hu/api/trackback/id/tr64627110

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

euAgWzgmmtq7K 2012.07.04. 11:54:21

"- Te tényleg programozol? - kérdezte a srác. - Igen! - válaszoltam. - Akkor nem hiszem el, hogy csaj vagy! Csajok nem tudnak programozni!"

Elég sötét volt a srác. Ez egy szakma, nagyjából bárki meg tudja tanulni.

eax_ 2012.07.04. 12:22:40

@d.hardman: Ja, pont olyan. Megtanulni barki kepes, jol megtanulni viszont nagyon kevesen. Ebbol elunk mi, securitysek. ;)

É2I 2012.07.04. 12:22:51

"mert egész iparág épült arra, hogy az informatikát misztifikálja."

Én nem ezt látom. Inkább azt, hogy úgy alakult ki az IT ipar, majd hozzá a képzések, hogy ez inkább férfi foglalkozás. A férfi ember könnyebben kockult, mint a nők.
Mára ez már megváltozott és egyre több kiváló tudású nő választ mérnöki pályát - és itt nem csak az IT értendő.
Gondolom a GE nem csak informatikában gondolkodik, mivel elkel náluk a jó elektromérnök is. :)
Ugyanakkor a saját jó pár éves tapasztalatom alapján kb. húszból egy a nő, ami valóban kevés. De vannak felső fokú szakmák, amikben meg már teljesen megfordult az arány. Ilyennek látom pl. a gyógyszerészt.

@d.hardman: Ez így is van. Hogy miért van kevés nő mégis e szakmában? Szerintem ez evolúciós kérdés, de túl hosszan fejtegethetnénk. Most ezt kihagynám. :)

Izo 2012.07.04. 12:35:31

Különben is hígul a szakma: egyre több programozónak van szexuális élete :)

hopptarisznya 2012.07.04. 12:38:07

Istenőrizz, hogy egy nőies nő által elképzelt menürendszerben kelljen kalandoznom, ha példul mobilt használok.

Varsányi Martina 2012.07.04. 12:39:25

@d.hardman: bárki, akit érdekel és tud logikusan gondolkozni :) Sőt, néha a logikus gondolkozás se szükséges, lásd az említett srácot :P

Varsányi Martina 2012.07.04. 12:41:01

@hopptarisznya: Ez előítélet, amit nem tudsz alátámasztani. A legtöbb használhatatlan menürendszert férfi programozók kódolják, köszönhetően annak, hogy a nők jelenléte szinte elhanyagolható.

Varsányi Martina 2012.07.04. 12:43:10

@É2I: Ez az evolúciós dolog eléggé BS, főleg amíg a férfiak kincsként őrizték az ehhez szükséges tudást. Eleve a tanulás nem volt nőies dolog, mert "megfájdítja a fejet" (idézet forrása: Papírtigris :))

qwertzu 2012.07.04. 12:59:08

Amit nem értek, hogy az egyetemen (ELTE progmat) voltak lányok. A hallgatók kb. negyede. A diplomaosztón is volt kb. 20%. Mióta dolgozok egyetlen női fejlesztővel se találkoztam viszont. Hova a fenébe tűnnek el?

Haibane 2012.07.04. 13:05:20

@qwertzu: én találkoztam/dolgoztam. Te lehet jobban jártál...

euAgWzgmmtq7K 2012.07.04. 13:36:06

@eax_: ha megfizetnék azt, aki jól ért hozzá, akkor nem érné meg fejleszteni, vagy nem lenne akkora a haszon, ha pedig jobban tesztelnének, akkor jóval lassabb lenne. ebből éltek. egyébként nem igazán értem, hogy jön ez a témához

2012.07.04. 13:37:23

Saját tapasztalatok alapján: Nagy multinál dolgozom. Kettő azaz 2 programozó hölgy kollégám van/volt eddig. Az egyik sajnos nem volt a helyzet magaslatán, és állandóan férfi kollégái szürkeállományából élt/vegetált. Mikor ez már vállalhatatlan lett lelépet. A másiknak megvan a magához való esze, jól dolgozik, nem csúcs szuper programozó, de mégis jól csinálja a dolgát. Igazából ő is csak egy átlagosnak mondott programozó, mint sok másik férfi kollégája :) Itt tenném hozzá, hogy bár nem programozó, DE rendszermérnök hölgy ismerősöm is van/volt és Ő olyan csúcs szuper, akiből férfiban is elég keveset látok. Szakmájában (nem viccelek) sokáig Európa egyik legjobbja volt.

Haibane 2012.07.04. 13:44:22

@many-many: na igen, már nem is számolom hány olyan esettel találkoztam, mikor a kedves hölgy másokból él, szerintem ez már az egyetemen kialakul.

Ugyanakkor pár éve indultam egy kolléganőmmel IEEE nemzetközi 24 órás programozóversenyen és majdnem megnyertük (kb 1000 csapatból), mai napig az egyik legjobb programozónak tartom a szakmában. Szóval a nők is tudnak ha akarnak :)

É2I 2012.07.04. 14:29:01

@Varsányi Martina: Én még arra céloztam, hogy már az ősembereknél le voltak osztva a szerepek és ez mostanra látszik feloldódni.

A kincsként őrzött tudásra meg csak két példa:

1. Közel húsz éve végeztem egy okj-s rendszergizda tanfolyamot. Volt ott egy - 45 év körüli - hölgy is. Aki elmondta hogy ő programozó -ha jól emlékszem- COBOL-t tanult még annó és dolgozott is benne. Erre a tanfolyamra is csak azért fizetett be mert látja, hogy a pc-t is meg kell tanulnia.

2. A cég ahol dolgozom nem informatikával foglalkozik, de meglehetősen kiterjedt számítógép parkja van; úgy ötezer pc és az azokat kiszolgáló -redundáns katasztrófa tűrő - szerver park. Mindenféle op. rendszerekkel, virtuális gépekkel adatbázisokkal, SAP, Oracle, VPN, stb...
Ezt az informatikai halmazt egy hölgy vezeti. IT végzettségét úgy húsz éve szerezte és ért is hozzá.

Tőlük nem zárt el senki semmit. :D

Tehát lehettek volna korábban is nagyobb számban nők az informatikában csak - szerintem - biológiailag még át voltak irányítva más területere.
Persze a férfiúi féltékenység komolyan összezárt, ezt nem vitatom. De mára ez eltűnni látszik, legalábbis a fejlettnek tűnő országokban (ott se mindegyikben).
De, ha akarnak a nők, akkor meg tudták/tudják szerezni ezt a tudást és érvényesülni tudnak.

Jó példának tartom erre a női focit. Tíz-tizenöt éve még megmosolyogtuk a lányokat a pályán mára meg VB-t rendeznek nekik. :)

Csiken Disztroly · http://youtu.be/ipFHAAR8H-A 2012.07.04. 14:38:47

Viszont az is tuti, hogy a nők sokkal inkább hajlamosak szándékosan backdoor-t építeni a kódba, mint a férfiak.

agyameldobom42 2012.07.04. 14:45:22

Szakmailag semmi kulonbseg fiu es lany programozok kozott.
Csak az 1 lany programozo korul egy normal cegben 20 fiu csurgatja a nyalat, es fejezi ki vonzodasat a legkulonbozobb modokon. Ez mar rovid tavon is kellemetlen, nem hogy egesz eletre szolo karrier-kilataskent.

El is mennek mind nagyon hamar Business Analystnak, oda ugyis kell a plusz empatia. (<- ez volt az en sztereotipiam) Akinek esetleg az nincs, abbol toketeles Project Manager lesz.

Tehat lanyok, gyertek programozni.
Ha mire munkaba alltok nem javulnak a dolgok, akkor is rengeteg tovabblepesi lehetoseg van.

agyameldobom42 2012.07.04. 14:53:28

@Varsányi Martina:
Kincskent?
Lanyokat nem egendnek be angoltanfolyamra vagy nem oszt nekik IP cimet a DHCP?
Mert ha angolul tudsz es alkalmankent internethez jutsz, onnantol az informatikaban de kulonosen a programozasban minden de minden tejlesen ingyen rendelkezesedre all.
Teljes tananyagok, szakkonyvek, fejlesztokornyezetek, tapasztalatszerzeshez pedig ott a sok-sok open source project ahol tart karokkal varnak. Magyarkent meg a nevedbol sem derul ki a nemed. (kocka informatikusok nem olvasnak Konrad Lorenz-t)

s 2012.07.04. 14:54:21

Mindenki azt tudja jól csinálni, amit szeret. A csajok többsége nem azért nincs ezen a pályán, mert gyenge, hanem azért, mert egyszerűen nem érdekli ez (más témák érdeklik). Az a kevés, aki ott van, és nem megélhetési kényszerből van ott, hanem mert valóban örömmel csinálja, az szerintem megkülönböztethetlen a pacákoktól a munka eredményességét és szellemességét tekintve.

o_mami 2012.07.04. 15:19:29

"Tőlük nem zárt el senki semmit. :D"
Nem arról van szó, hogy bárkitől elzárnák az informatika tanulás lehetőségét, hanem inkább arról, hogy szakmai gyakorlatot sokkal nehezebb úgy szerezned, hogy a szakma képviselőinek egy jelentős hányada alapból azt gondolja, hogy a nők erre nem alkalmasak. És ez egy bizonyos értelemben elzárás, mert ezt nem lehet pusztán könyvből tanulni. Ma sajnos még mindig ott tartunk, hogy ha egy programozói állásra van egy ugyanolyan tudású és képesítésű női és férfi jelentkező, a legtöbben inkább a férfit választják. Tizensok éve vagyok programozó, és van annyi szakmai hátterem már, hogy ez ne jelentsen gondot elhelyezkedésnél, de még most is rá szoktak csodálkozni az emberek.

_Epikurosz_ 2012.07.04. 15:22:06

Tudod-e, miért nagy a nőiesség elvesztésétől való félelem? Mert a nőiesség egy társadalmi konstrukció, vannak jól behatárolható kritériumai, mind megjelenés, mind viselkedés terén. Ha ennek nem felelsz meg, nem vagy nő. Egyes férfiak szemében rögtön ember sem vagy. Szóval vagy bírod, hogy tökéletesen egyedül vagy és mindenki lenéz, és akkor vígan kockulhatsz, vagy rád kényszerítik, hogy legyél lányos.
Szóljatok, ha egy pasinak tökéletesen egyedül kell maradnia, sőt, a neten a nemét is el kell titkolnia, ha foglalkozni akar valamivel, ami érdekli.
Az meg, hogy nem hiszik el, hogy tudsz programozni, próbáld ki, hogy nem hiszik el, hogy tudsz járni, és hoznak neked kerekesszéket, mankót, járókeretet, és cipelnek mindenhová kiskorodtól. Frankón elsorvad a lábad.

EZsL (törölt) 2012.07.04. 15:27:52

Szerintem egyszerűen a következő összefüggésről van szó.

Az informatikai ismeretek nagy része nem jól oktatott tudás, a fontos infókat a környezetünktől (haverok, ismerősök) tanuljuk el.

A fiúk közül jelenleg többen foglalkoznak informatikával, mint a lányok közül.

A fiúk többnyire fiúkkal bandáznak, a lányok inkább lányokkal. Ha mégis együtt bandáznak, meg nem az informatika afő téma, hanem a du**s. (Teljesen természetes módon, mivel kamaszokról van szó.)

Vagyis a fiúk több alapismeretet hallanak alapból, így többet tudnak.

Swinn 2012.07.04. 15:28:39

@Varsányi Martina: Nektek amúgy is mindig fáj a fejetek. :D

Szóval ne akarjatok programozni! ;)

Gerilgfx 2012.07.04. 15:41:39

a női programozók legnagyobbnagy része tehetségtelen.

de nem hiszem, hogy ennek az oka genetikai jellegű, hanem egész egyszerűen teljesen máshogy szocializálódnak a nők, mint ahogy valaki mondta, a kocka nőket kiközösítik, lenézik.

egy nő számára nem igazán az jelenti a kiteljesedést, hogy mondjuk megírjon és kiadjon egy programot, hanem más jellegű életcéljai vannak.

a programozás inkább feltalálás, innováció, és művészet, a nők nagy része (az egyetemisták tipikusan) pedig magolós, meglévő rendszerekhez alkalmazkodó, tipikus rabszolgamunkás.

arra jó, hogy valami multi pincéjében el pötyögjön valami php alapú kacaton over9000 pénzekért, de egy innovatív, saját programozó munkát tipikusan nem fog egy nő feltalálni.

természetesen amelyik nő máshogy van szocializálva, arra ez nem vonatkozik. mindenesetre elég kevés az, amelyik máshogy van szocializálódva.

én ismerek néhány száz programozót, abból kb 10 ha nő. arra a 10-re még egy hello world examplet sem mernék rábízni. igaz, hogy abból a néhány száz férfiből is legalább 90%-uk semmire sem való, de ez még mindig jobb arány (nem mintha a mintavétel olyan nagy lenne, hogy ebből messzemenő következtetéseket vonjak le).

a google és a twitter kezdeményezése pedig tipikusan illik a nyugati társadalmakat megfertőző szélsőséges femináci közgondolkodásba. majd megtámogatják valami girlpowa lózungokkal, valami homályos női felsőbbrendűséggel, valami kvótával, de legalább olyan könnyen hackelhető, crackelhető fos produktumok születnek majd, amelyek elősegíthetik az imperialista diktatúra bukását.

agyameldobom42 2012.07.04. 15:54:50

Noiesseg elveszteseben csak rosszabb szakmak jutnak az eszembe aszfalttalicskazotol a zsaluszerloig.
Nem lehet mindenki plus size szoptatosmeltarto-modell (feriaknal dezodorreklam-foszereplo). Azon kivul viszont minden mas szakmaban az a normalis, hogy munkaidoben a munkadat csinald, utana lehetsz otthon noies (meg ferfias.) Kepzelj mar el egy pletykas orvost vagy kenyeskedo ovonot... (<- allitolag noies foglalkozasok)

A programozas legalabb nem koszos, es az oltozkodesben sem korlatoz.

_Epikurosz_ 2012.07.04. 16:15:38

@qwertzu: Férfi vagy semleges álnéven kódolnak. Vagy feladták, és elmentek tanárnak, business analystnak, stb.

Varsányi Martina 2012.07.04. 18:14:31

@Haibane: tegyük hozzá, hogy hány olyan úriember létezik kis országunkban, aki másokból él... nem lehet elkülöníteni a nemeket ebben az esetben.

Varsányi Martina 2012.07.04. 18:19:00

@É2I: Én se ma tanultam az IT-t és köszönöm szépen, úgy érzem elég sikeresnek mondhatom magam :)

A kivételekről meg annyit, hogy ők érvényesítik a szabályt. Én is ismerek 60 körüli hölgyet, aki COBOL/PL1 vonalon mozgott, sokáig dolgozott magyarként külföldön. De nem ez az átlag.

Régen elég nehéz volt technikai főiskolára, műegyetemre bejutni. Erre legjobb példa barátnőm nagymamája, aki Magyarországon elsőként szerzett építész mérnöki diplomát - nőként-

Varsányi Martina 2012.07.04. 18:25:44

@agyameldobom42: Az előbb hívott egy német kollégám, hogy a Csaba vajon női név-e :) Szóval a név - többnyire - nem árul el, ebben igazad van.

Ellenben nem tudom, hogy Te dolgoztál-e olyan emberrel, aki saját maga tanult programozni. Én igen, és köszönöm szépen elég is volt az a pár év.

A kincs pedig arra vonatkozik, hogy férfi évfolyamtársaktól elég gyorsan jön a "bonyolult elmagyarázni" válasz, ha valaki rákérdez dolgokra. Vagy arra az élményre, amikor 89-ben az iskolába érkeztek az első Commodore-ok és a lányok a hátsó sorból nézhették csak, mert "őket úgyse érdekli".

Varsányi Martina 2012.07.04. 18:28:06

@Swinn: Ti meg csak arra tudtok gondolni, ha jól tudom napjában vagy 100-szor (egészséges férfi esetén) - nem is értem, hogy tudtok még a kódra koncentrálni :D

Varsányi Martina 2012.07.04. 18:31:11

@Gerilgfx: bocs, de saját magam és kevés női IT (programozói illetve security) vonalon mozgó ismerőm nevében is kikérem az általánosítást.

Itt szeretném megjegyezni, hogy a legbénább programozó, akivel együtt dolgoztam férfi volt. Hál istennek még a 90-es évek végén más céghez ment, így csak 2 éven át cibálta az idegeimet. Szó szerint.

Varsányi Martina 2012.07.04. 18:33:32

@agyameldobom42: Egyetértek. Egyébként pont nemrég találkoztam egy óvóbácsival. Jó fejnek tűnt az erősen "nőies" szakmában.

Egyébként az orvos vonal érdekes, régen ugye kizárólag férfiak űzték, ma pedig tele van nőkkel. Ugyanezt tapasztalom tanároknál - a kezdetben kizárólag férfi lehetett oktató, aztán elnőiesedett, mostanra viszont lassan egyensúlyba kerülnek a nemek.

agyameldobom42 2012.07.04. 21:27:03

Na kiveseztuk mar elegge a temat hogy atterhessunk a "kivetel erositi a szabalyt" hibas hasznalatara? :-)

Ez esetben az eredeti latin mondas jelentesa szerinti kivetel ami (amugy kimondatlan) szabalyt terem az lehetne, hogy "Ada Lovelace volt az egyetlen progrmozo no". Mert ebbol valoban kovetkezne, hogy letezik olyan szabaly, hogy nok amugy nem lehetnek programozok.

A magyar forditas-ferditesnek lehet meg egy ertelmezese, aminek van ertelme:
Ha egy szabalyhoz felsorolom az osszes kivetelt, abbol kovetkezik, hogy nincs tobb kivetel a szabaly alol.
pelda:
"Takarodo utan nem lehet kimenni a haloszobabol" -> pisilni sem?
"Takarodo utan nem lehet kimenni a haloszobabol, kiveve tuz eseten"
Nyilvan nem lehet kimenni pisilni, csak tuz eseten lehet kimenni.

Na aki ilyeneken gondolkodik, az a programozo, akar fiu, akar lany.

Swinn 2012.07.05. 14:23:05

@Varsányi Martina: én 101x szoktam! Amúgy eddigi pályafutásom messze legrosszabb esztendeje volt, amikor női főnököm lett, egyszerre 2 is. Egyetlen férfinak sem kívánom azt, hogy valaki hangulatemberként viselkedjen! Azóta már máshol melózom, a nőket pedig alkalmatlannak tartom a vezetői pozícióra. Bocsánat. Az biztos, hogy ammedig respect-je van a munkámnak, az első kérdésem az, hogy ki a főnök...

Varsányi Martina 2012.07.05. 16:23:38

@Swinn: Mesélhetnék két főnökömről is, mindkettő férfi, az egyik átvert, a másik a saját ügyfele előtt járatot le. Na ja, megvédtem magam, mert akkora békát már én se nyelek le, üzlet persze nem lett. Cserébe hangulatember is volt, aki egyik nap jobbra vitte a fejlesztést, másik nap balra, mi meg dobhattuk ki két napi munkánkat. Ez jobb-e?

A férfi meg a nő is csak ember, vannak a pozícióban alkalmasak és van aki nem az. Volt női főnököm, aki korrekt volt, és volt férfi, aki hisztizet. Az én statisztikám szerint akkor pfuj férfi főnök? Nem hinném.

Ide hirdetést tehetnénk, de nem teszünk, mert jófejek vagyunk.

rólunk

Mindenről írunk, amiben áram folyik.
Vagy nem.

Ötleted, véleményed van? Küldj nekünk emailben bármit! (Max. kidobjuk.)

bitbloghu@gmail.com

Jelen vagyunk Twitteren és Facebookon is. Ha kisebb hírekről, érdekességekről is szeretnél hallani, kövess minket ott is!

aktív bejegyzések

címkék

1020 (1) 18+ (1) 2012 (1) 3D (12) 3d (2) 4 (1) 610 (1) 820 (1) 920 (1) Ace (1) Ace 2 (1) Ace 3 (1) Ada (1) adakozás (1) adatforgalom (1) adathalász (1) adatvédelem (1) adwords (1) agyhullám (1) ajándék (1) akció (3) album (1) alkohol (1) állás (2) Amazon (3) Android (43) android (5) Anglia (1) angrybirds (3) Angry Birds (1) Anonymous (1) AOL (1) API (1) App (1) app (17) apple (3) Apple (30) apple tv (2) appstore (1) App Store (1) arany (1) ARM (1) arm (1) ASUS (2) Atari (2) atomkatasztrófa (1) autó (1) Avengers (1) baba (1) babakocsi (1) baby (1) baki (1) baktérium (1) bankkártya (1) Barabási Albert-László (1) Battlestar Galactica (1) bejelentés (2) betörő (1) bezár (1) bikini (1) billentyűzet (1) Bing (2) bitcast (47) biztonság (3) BlackBerry (1) Blackberry (1) blizarrd (1) Bluetooth (1) böngésző (1) bőr (1) Borat (1) börtön (1) box.net (1) bryce (1) Budapest (2) Call of duty (1) camera (3) capcha (1) CD (1) cenzúra (4) CES (1) chrome (1) cippo (1) cloud (2) Commodore (1) Convertibles (1) Core (1) crossplatform (1) csalás (1) csőd (1) Curiosity (1) Darpa (1) DataTraveler (1) daz (1) daz studio (1) Desire 500 (1) Desire C (1) Device Manager (1) diablo (1) diákigazolvány (1) diktálás (1) DNS (2) Doctor Who (1) domain (1) DOS (1) DreamWorks (1) Drone (2) Dropbox (4) DuoS (1) e-kormányzat (1) e-vizum (1) elektromos (1) elmélet (1) embedded (1) Enterprise (1) érintőképernyő (1) Észak-Korea (1) Észak Korea (1) EU (1) eureka (1) Európai Unio (1) exoskeleton (1) EyeTap (1) facebook (1) Facebook (13) fail (1) FBI (2) Feedly (1) fegyver (3) Fehér ház (1) fejlesztő (1) felbontás (1) felhő (1) fénykép (1) Fesztivál (1) Fiat (1) Firefox (1) Flickr (2) flipboard (1) földrengés (1) folyadékhűtés (1) fotó (3) Foursquare (2) foursquare (2) frissítés (1) Fukoshima (1) G2 (1) Galaxy (5) Galaxy Tab (1) game (1) gamer (1) gamers (1) games (1) Game of Thrones (1) Gear (1) geek (1) geekanya (1) geek chic (2) geogebra (1) Gépek lázadása (1) Glass (1) gmail (1) GoMiso (1) google (4) Google (45) Google+ (1) Google Books (1) Google Calendar (1) Google Drive (3) Google Fiber (1) Google Glass (2) Google Glasses (2) Google Maps (3) Google naptár (1) Google Play (1) Google Reader (18) google tv (2) görkorcsolya (1) görkori (1) GPS (3) gyerek (2) gyógyászat (1) gyorshír (1) hack (2) hajózás (1) Háj Fájv (1) HAL (1) halo (1) hálózat (1) hexagon (1) hiba (2) hitachi (1) hoax (1) hologram (1) Home (1) Horvátország (2) hotspot (1) HP (1) HTC (5) HTML5 (1) hurrikán (1) HyperX (1) ICS (1) IFTTT (1) iGO (1) IM (1) ingyen (7) ingyenes (1) injekciós tű (1) instagram (3) Instagram (6) intel (1) Intel (2) Intel NUC (1) interjú (1) internet (3) IO (2) ios (1) iOS (12) ipad (3) iPad (3) iphone (2) iPhone (4) iPod (1) Irán (1) írás (1) Iron Man (1) iskola (3) ISP (1) ISS (1) iTunes (1) itunes (1) ivókút (1) Jancsa János (1) japán (1) Japán (1) játék (10) játékosok (1) Java (2) jelszó (2) Joss Whedon (1) jurassic park (1) kamera (1) karácsony (2) káromkodás (1) katasztrófa (1) kategória (1) kávé (1) Kazahsztán (1) kép (1) képek (1) kézírás (1) kiállítás (1) Kickstart (1) Kickstarter (2) kindle (1) Kindle (2) Kingston (2) KitKat (1) Kit Kat (1) Kodak (1) közlekedés (1) közösségi média (1) kupon (1) kütyü (2) LAN-party (1) launcher (1) leap (1) Lego (1) Lenovo (1) Leonard Nimoy (1) LG (4) lg (1) Linus Torvalds (2) Linux (3) lippile (1) LittleBits (1) little printer (1) live (1) Locato (2) London 2012 (1) lopás (1) Louis Vuitton (1) Lovelace (1) Lumia (5) Madakaszkár (1) Magánszám (1) Magyarország (2) Maps (1) Mars (1) MasterCard (1) McAfee (1) McDonalds (1) Medal of Honor (1) Meebo (1) menü (1) mérnök (1) mib (1) microsoft (2) Microsoft (14) Miso (1) mmorpg (1) mobil (5) mobilinternet (3) mobiltárca (1) Mocrosoft (1) monitor (1) Motorola (1) mp3 (1) mp3 lejátszó (1) munka (3) MySpace (1) nanotechnológia (1) napszemüveg (1) NAS (1) NASA (3) nasa (1) National Geographics (1) Navy Seals (1) Németh Kriszta (1) netbook (1) Neus (1) New York (2) Nexus (7) Nexus 4 (1) Nexus 5 (2) Nexus 8 (1) NFC (3) Nokia (8) nook (1) notebook (2) Note 3 (1) NSA (1) Nvidia (2) nyár (1) nyaralás (4) NYPD (1) Office (1) Office 365 (1) okostelefon (3) oktatás (1) Olimpia (1) One (3) One S (1) One V (1) opensource (1) Open Hardware (1) Oracle (2) Oroszország (1) orvos (2) Oyster (1) PadFone (1) panasonic (1) Panasonic (1) paranoid (1) PC (1) person of interest (1) Phone (1) pishing (1) Pixel (1) podcast (8) Pollner (1) pornó (1) portal (1) Portal (1) posterous (1) POV (1) Prince of Persia (1) PRISM (1) programozó (1) protézis (1) QR (1) quadcopter (1) QuickOffice (1) R2D2 (1) RapidShare (1) Raspberry Pi (1) ray (1) RED (1) reklám (3) rémhír (1) rendőrség (1) retina (5) retro (2) RFID (2) rizsfőző (1) roaming (2) robot (3) rss (17) RSS (1) rss olvasó (17) S3 (1) S4 (1) sajtóbejelentés (3) sajtóközlemény (5) samsung (1) Samsung (14) San Francisco (1) scanner (1) SD kártya (1) sennheiser (1) Sensordrone (1) Series 9 (1) sim (1) Siri (1) siri (1) SketchUp (1) Skype (2) smartphone (2) smartwatch (1) Smithonian (1) social media (2) software (1) Sony (4) sony (1) Sony Ericsson (1) SSD (1) startup (1) starwars (1) Star Trek (7) Star Wars (1) Steam (2) steam (1) STEM (1) Steve Jobs (1) Steve Mann (1) Steve Wozniak (1) StreetView (2) Streisand (1) Surface (7) szabadalom (3) szex (1) Sziget (1) szolgáltató (1) szomszéd (1) T-Mobile (3) t-shirt (1) tablet (8) Tablet (1) támadás (1) tanulás (1) tárhely (1) tarifa (1) TBBT (1) TED (1) tegra3 (1) Tegra3 (1) TELE2 (1) telefon (7) Telekom (1) Telenor (2) térkép (3) Tesla (1) teszt (7) tipp (3) Titanic (1) töltő (1) top (1) Törökország (1) Toshiba (1) Transformer (1) Translate (1) Trimble (1) tudomány (2) Twitter (10) twitter (5) tycoon (1) új (1) Ukky (1) ultrabook (2) űrkutatás (1) USB (3) USB3 (1) utazás (1) üvegszál (1) Valve (3) vásárlás (2) Vatikán (1) vélemény (1) verseny (1) vicc (2) videó (2) vietnam (1) Viper (1) vírusírtó (1) víz (2) Vodafone (2) VW (1) Wallet (1) webcam (1) WhatsApp (1) Wi-Drive (1) wifi (2) William Shatner (1) Wil Wheaton (1) winamp (1) Windows (4) Windows 8 (2) windows phone (3) Windows Phone (1) WWDC (1) xbox (2) Yahoo (1) Youtube (3) zene (1) Zuckerberg (3)
süti beállítások módosítása